Felújítás

Az M3-as metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója három ütemben valósul meg. A vonal szakaszonkénti  tagolása a következő:

– Északi szakasz, Újpest-központ és Lehel tér állomások között,

– Középső szakasz, Lehel tér és Nagyvárad tér állomások között,

– Déli szakasz, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest állomások között.

A három szakasz befejezését követően a Lehel téri és Nagyvárad téri állomások felújítására kerül sor.

A korszerűsítés 2017. november 6-án elkezdődött a vonal északi szakaszán, az Újpest-központ - Lehel tér állomások között. A felújítási munkálatok teljes zárás mellett történnek, a többi szakaszokon a metrószerelvények korlátozott üzemben közlekednek. A megújult állomásokon - Újpest-központ, Újpest-városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd, Dózsa György út - 2019. március 30-án indult újra az utasforgalom.

Az északi szakasz állomásainak felújításával párhuzamosan elkezdődött a vonal teljes alagút rendszerének korszerűsítése, ezért a középső szakaszon és a déli szakaszon az éjszakai üzemszünet hosszabb, ami azt jelenti, hogy csúcsidőn kívül - az utolsó járat 20.30 órakor indul a Lehel tér állomásról - üzemzárásig a metró teljes vonalán metrópótló buszok szállítják az utasokat. A hétvégéken általában a teljes szakaszon vágányzár lép életbe, az utasok metrópótló buszok segítségével érhetik el úti céljaikat.

A déli vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzési eljárás lezárását követően a szerződéskötés megtörtént 2019. február 15-én. A kivitelezési munkálatok 2019. április 6-án kezdődtek és tervezetten 2020 III. negyedévének végén fejeződnek be.

Eredményes közbeszerzési eljárás után 2019. november 27-én megtörtént a középső vonalszakasz állomásainak felújításáról szóló szerződés aláírása. A középső vonalszakasz rekonstrukciója már a déli szakasz átadása előtt elkezdődik, a felújítás 4 ütemben valósul meg, és az alábbiak szerint alakul:

– 2020. március: Arany János utca és Ferenciek tere metróállmások lezárása. A metrószerelvények az állomásokon megállás nélkül áthaladnak. A felszíni metrópótlás a környéket érintő járatok sűrítésével, illetve az útvonalak meghosszabbításával történik.

– 2020. július: Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák metróállomások lezárása. A metrószerelvények az állomásokon megállás nélkül áthaladnak. A felszínen állomáspótló járatok segítik majd a közlekedést.

– 2020. november: Nyugati pályaudvar – Semmelweis Klinikák állomások közötti szakasz lezárása. A Lehel tér és Nagyvárad tér állomások között metrópótló buszok szállítják az utasokat.

– 2022. március: Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák metróállomások átadása. Dózsa György út, Lehel tér és Nagyvárad tér metróállomások lezárása. A Dózsa György út metróállomást felvonók tervezett beépítése miatt zárjuk le ismét. A felszíni metrópótló járatok a Göncz Árpád városközpont és Kálvin tér állomások között közlekednek.

Az M3 metróvonal utasforgalomnak történő átadása 2022 végén várható.

A felújításról és a munkálatok menetéről folyamatosan tájékoztatást adunk.

Budapest
BKV
BKK
MFPI