Aktualitások

November 6-án elkezdődött a metrófelújítás

Szokatlan képek a metróalagútban, ahol normál üzemben szerelvények közlekednek, mostanság tehervágánygépkocsik, röviden TVG-k futnak a síneken, és a munkavégzés is elkezdődött. A Strabag Építőipari Zrt. az északi vonalszakasz állomásainak felújítását végzi, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. pedig a vágányépítési, alagúti munkákra, a biztosítóberendezés felújítására; a vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítésére szerződött.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Minden rendszert és berendezést újra cserélünk vagy felújítunk, ami a metró működését további 30 évig biztosítja, emellett új elemeket is beépítenek a jelenlegi hatósági előírások és biztonsági megfontolások alapján. Néhány feladat a legfontosabbak közül. Megtörténik a sínek és lekötések cseréje. A teljes áramellátási rendszer megújul, amely a fékezési energiát visszatáplálja, ezáltal gazdaságosabb lesz a metró üzemvitele. A metró biztonságos üzemét kiszolgáló rendszerek kábelezése teljes mértékben cserére kerül. Csökkenni fog az utasforgalmi terek zaj- és környezetterhelése is. Számítógépes vezérlésű, jobb hatásfokú, energiatakarékos gépészeti elemeket és világítási rendszereket építenek ki, ennek részeként új vízköddel oltó- és korszerű tűzjelző rendszerek, valamint új, nagyobb teljesítményű szellőző berendezések létesülnek. A biztosító berendezések teljes cseréje nem történik meg, de a legnagyobb igénybevételnek kitett elemeket teljes körűen felújítják.

 

Az anyagszállítást segítő TVG a metrósíneken

 

A munkavégzés kezdete az M3-as metróvonal északi szakaszának alagútjában

A rekonstrukció építészeti tervezésének fő célkitűzése az állomások egyedi jellegének megtartása, a jellemző színek átmentése mellett egységes arculat kialakítása a vonalon. Az utasforgalmi terek összhatásukban lesznek egységesek azáltal, hogy megtörténik az utas tájékoztatási rendszer és a kereskedelmi egységek homlokzatának uniformizálása, azonban a jellegzetes motívumok korszerűsítése, de lehetőség szerinti megmentése tervezett. A meglévő padló burkolati elemeket szükség esetén cserélik, az oldalfali és mennyezeti elemek teljes körű cseréje megtörténik.

Folytatjuk…

 

 

 

 

Budapest
BKV
BKK
MFPI