Műemlékeink

Művészeti és kulturális értékeink megőrzését, gondozását és bemutatását nemcsak feladatunknak, de kötelességünknek is tekintjük. Az M3-as metró vonalán számos képzőművészeti alkotás látható, melyek különböző korúak, állapotúak, különféle technikával készültek. A felújítás tervezése során az eredeti alkotók, illetve képviselőik, továbbá szakértők bevonásával vizsgálat készült arról, milyen módon őrizhetők meg az alkotások az utókor számára. Az esetek többségében a restaurálást követően eredeti helyszíneiken maradnak.

 

Az M3-as metró állomásaiban található alkotások jegyzéke:

 

Pöttyös utcai metrómegálló előterében: Metky Ödön – Mama /szobor/ (1984)

Köztérkép / Göröntsér Vera

A metróállomás előterében található szobor tisztítás és az esetleges sérülések restaurálását követően új, kültéri környezetben lesz megtekinthető.

 

Kálvin tér: Illés Gyula – Vörösmárvány dombormű (1983)

             

Köztérkép / Debrőczi Anna                                                       Köztérkép / Kotricz Tünde

A metrófelújítás tervezési határán kívül esik.

 

Deák tér: Joao Vieira - Csempefal (1996)

      

Köztérkép / Cedrus

A Deák téri metróállomás falburkolatába illesztett csempefalak restaurálás nélkül, szakszerű tisztítást követően eredeti helyszíneiken maradnak.

 

Arany János utca: Kányádi Sándornak dedikált pad (2003)

      

Köztérkép / Kalaposlány

Az Arany János utcai metróállomás peronján található dedikált pad a felújítás után letisztítva az eredeti helyén lesz látható.

 

Dózsa György út: Szász Endre – Dózsa pannók /festett falikép/ (1984)

     

Köztérkép / Göröntsér Vera                                                   Köztérkép / Neszták Béla

Az állomás peronszintjén lévő porcelán alkotásokat elbontják, a pannókról reprodukció készül.

 

Árpád híd: Somogyi János – Hullámok /zománckép/ (1984)

    

Köztérkép / Ocsovai András

A zománcképek az eredeti helyszíneiken maradnak, szakszerű restaurálást végeznek rajtuk.

 

Forgách utca: Gulyás Dénes - Veszélyben (Hatszemközt) /zománckép/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A mű szakszerű restaurálás után, visszaépítve eredeti helyén lesz megtekinthető.

 

Forgách utca: Máriási Iván – Csillagok útja /zománckép/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az Újpest felé vezető peron déli kijáratánál látható a Csillagok útja című zománckép. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. Az alkotást a felújítás során elbontják, majd szakszerű restaurálása után, az Újpest-Városkapu állomás Kőbánya-Kispest felé vezető peronjának északi oldalán találkozhatnak vele újra a metró utasai.

 

Forgách utca: ifj. Madarassy Walter - Fürkésző szemek (Kétszemközt) /műanyag dombormű/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az állomás Kőbánya-Kispest felé vezető peronjának északi kijáratánál található a műanyag dombormű. Az alkotó képviseletét szintén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A felújítás során elbontják, és új, a tulajdonos által megjelölt helyre szállítják.

 

Forgách utca: Nemcsics Antal - Felszín és a mély /zománckép/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az állomás Kőbánya-Kispest felé vezető peronjának déli kijáratánál találkozhatnak az M3-as metró utasai a Nemcsics Antal által készített zománcképpel. Az alkotó képviseletét ebben az esetben is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A restaurált mű a Kőbánya-Kispest irányában lévő peron északi kijáratánál lesz újra látható.

 

Gyöngyösi út: Nemcsics Antal - Koloroid színtér /zománckép/ (1990)

      

Köztérkép / Ocsovai András

A kép alkotójának képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A mű hiányos, fellelhető 20 db eredeti elem a helyén, illetve 3 db a Gyöngyösi úti állomás Kőbánya-Kispest felé vezető peronjának déli kijáratánál lévő Zalakovács József, Körök című zománcképébe pótolva. Az alkotást a felújítás során elbontják és szakszerű restaurálást követően, valamint a sérült elemek javítása után, minden fellelhető elemmel együtt helyezik vissza a burkolatba.

 

Gyöngyösi út: Máriási Iván – Napvihar /zománckép/ (1990)

       

Köztérkép / Ocsovai András

Az Újpest felé vezető peron déli kijáratánál látható a Napvihar című zománckép. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A mű restaurálása után eredeti helyén újra megtekinthető lesz.

 

Gyöngyösi út: Miskei László - Színlépcső /zománckép/ (1990)

      

Köztérkép / Ocsovai András

A Kőbánya-Kispest felé vezető peron északi kijáratánál találkozhatunk a Miskei zománcképpel. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. Az alkotást elbontják a felújítás során, majd a restaurálását követően visszahelyezik eredeti helyére.

 

Gyöngyösi utca: Zalakovács József – Körök /zománckép/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az állomás Kőbánya-Kispest felé vezető peronjának déli kijáratánál látható a Körök című zománckép. Az alkotó képviseletét szintén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A mű hiányos, 3 db elem nem ehhez az alkotáshoz tartozik, hanem a Gyöngyösi utcai állomáson található Koloroid színtér című képhez. A mű meglévő elemeit restaurálják és visszahelyezik az aluljáróba a felújítás után.

 

Újpest-Városkapu: Nemcsics Endre - Játékos körök /zománckép/ (1990)

      

Köztérkép / Ocsovai András

Az Újpest felé vezető peron északi kijáratánál lévő zománcképből 4 db elem hiányzik. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A felújítás során a meglévő elemeket elbontják, restaurálják, majd visszahelyezik.

 

Újpest-Városkapu: Zalakovács József – Elmozdulás /zománckép/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az Újpest felé vezető peron déli kijáratánál megtekinthető zománckép. Az alkotó képviseletét ebben az esetben is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A képet elbontják, restaurálják, majd visszahelyezik.

 

Újpest-Városkapu: ifj. Madarassy Walter – Puzzle /műanyag dombormű/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

A Kőbánya-Kispest felé vezető peron északi kijáratánál lévő, több darabból álló, hiányos műanyag dombormű, melynek néhány eleme raktárban fellelhető. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A felújítás alatt elbontják és a tulajdonos által megjelölt telephelyre szállítják.

 

Újpest-Városkapu: Tari Gábor – Kompozíció /zománckép/ (1990)

     

Köztérkép / Ocsovai András

Az állomás indulási oldali kijáratánál találkozhatunk a tűzzománc kompozícióval. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A felújítás során elbontják, restaurálják, majd visszahelyezik.

 

Újpest-Központ: Tari Gábor - Felület és textúra /tűzzománc kompozíció/ (1990)

Köztérkép / Ocsovai András

Az Kőbánya-Kispest felé vezető peron déli kijáratánál lévő tűzzománc kompozíció. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. A felújítás során elbontják, restaurálják és visszaépítik az állomás érkezési oldali peronján.

 

Újpest-Központ: Nemcsics Endre - Földalatti karnevál /zománckép/ (1990)

http://www.ujpest.hu/nyomtathato/hir/936

Az állomás indulási oldali kijáratánál található Nemcsics zománckép. Az alkotó képviseletét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszék látja el. Az alkotást a felújítás során elbontják, restaurálják, és visszaépítik az állomás indulási oldali peronszintjén.

 

A fotók összegyűjtésében a Köztérkép közössége volt a segítségünkre.

https://www.kozterkep.hu/

 

Köszönjük!

 

 

 

 

Budapest
BKV
BKK
MFPI