Összefoglaló a 2018-as évről

Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukció munkálatainak 2017. november 6-i kezdete óta több alkalommal is beszámoltunk az építkezés menetéről, az anyagok ki- és beszállításáról, a föld felett- és alatt zajló folyamatokról. Szintén említésre kerültek azok a speciális, alagúti munkálatokra átalakított gépek, amelyek a felszín alatt dolgoznak, de szót ejtettünk az állomások akadálymentesítéséről is, ehhez kapcsolódóan a külföldi példákat, vagy éppen a jelenlegi projekthez tartozó 3D-s modellezést szemléltettük.

Időről-időre videós vagy képes havi összefoglalóval jelentkeztünk, amely a rekonstrukció egy-egy érdekesebb fázisát (például a mozgólépcsők beépítését, a megújuló szellőzőrendszert vagy a sínhegesztést), illetve a munka előrehaladását szemléltette, legutóbb éppen a novemberi fejleményeket bemutatva.

A vonal megújulásához azonban számos egyéb esemény, fontosabb munkafolyamat kapcsolódik, így többek között azoknak a zománc alkotásoknak a felújítása, amelyek a vonal északi szakaszán találhatóak. Ezek létrejöttéről, a művek megszületésének történetéről interjút is készítettünk több, ma is aktív alkotóval, így Nemcsics Antallal, aki a munkálatokat felügyelte, valamint Tari Gáborral és Zalakovács Józseffel, akik a mostani restaurációs folyamatért felelősek.

Szintén a metró és a kultúra, a művészet, az alkotás sajátos összefonódását volt hivatott bemutatni az az alkotói pályázat, amely az ország egészét bíztatta arra, hogy különféle módszerrel készült pályaműveiken keresztül mutassák be azt, számukra mit is jelent többek között az M3-as metró, annak korszerűsítése, közlekedésben betöltött szerepe, adott esetben a környezetre gyakorolt hatása.

Már csak a fenti, néhány példából is látható, hogy az M3 metróvonal megújulása mennyire összetett és aprólékos folyamat, hiszen még közel sem említettünk mindent, így témát szolgáltatva a 2019-es esztendőre nézve.

Az együttműködést, a türelmet és a segítőkész hozzáállást megköszönve a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságának kollégái nevében áldott, békés ünnepeket, és boldog újévet kívánunk!

Budapest
BKV
BKK
MFPI