Füstpróba

Egy olyan léptékű beruházás esetén, mint az M3 metróvonal rekonstrukciója, szigorú biztonsági előírásoknak szükséges megfelelni. Mielőtt az utazóközönség újra használatba veszi az északi vonalszakaszt, a szakemberek - több hatóság bevonásával - számos próbát, tesztet végeznek el.

Ezek egyik látványos része az ún. füstpróba, melynek célja, a hő- és füstelvezető rendszer hatékony működésének gyakorlati igazolása. A próba során egy szimulált tűzeset segítségével vizsgálják a tűzoltáshoz, valamint a menekítéshez szükséges berendezések működőképességét.

Ezekben a hetekben - egészen február végéig - a vonal felújítás alatt álló északi szakaszának összes állomásán ellenőrzést végeznek, egymás után több alkalommal, a sikeres tesztek végén pedig az illetékes hatóságokra vár a feladat, hogy - egy alapos kiértékelés után - megadják az engedélyt a használatba vételre.

Az első füstpróba hatósági - tehát befejező - részét január 15-én tartották a Forgách utcai állomáson, az eredmények kiértékelése jelenleg is folyamatban van. A nem mindennapi látványt nyújtó próbáról készült felvételeket a mellékelt galériában tekinthetik meg.

Fotók: Horváth Bence

Budapest
BKV
BKK
MFPI