Metrószerelvényekkel tesztelik a megújult pályaszakaszt

Az M3 metróvonal északi szakasza lassan visszakapja eredeti funkcióját, és újra utasok töltik meg a látványában is teljesen megújult állomásokat. Miközben az utasforgalmi terekben lassan minden a helyére kerül, a vágányokat korlátok határolják, mert március 5-étől már szerelvénnyel tesztelik az új sínpályát.

Az M3 metróvonal északi szakaszának vágányépítési, alagúti, biztosítóberendezés felújítási, vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítési, az EDR országos hálózat bővítési, rádiós lefedettség kiépítési munkáinak műszaki átadás-átvételi eljárása 2019. február 28-án lezárult, az állomási munkákra vonatkozóan az eljárás jelenleg még folyamatban van.

A műszaki átadás-átvétel eddigi sikeres fázisainak lezárását követően március 5-én elindultak a próbafutások is, melyek célja a BKV Zrt. kivitelezésében megújult Automata Vonatvezető Rendszer (AVR) tesztelése. A tényleges, vagyis az integrált próbaüzem, ami a megújult berendezések, létesítmények együttes működésének megfelelőségét hivatott igazolni március 13-án kezdődik és várhatóan március 28-án fejeződik be. A tesztelés egy vonattal kezdődött, de március 18-ától már egyre több szerelvény rója estenként a próbaköröket.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakhatósági ellenőrzése már január közepén elkezdődött a hő- és füstelvezető rendszerek tesztelésével, ami február közepén már véget is ért. Az új, most kiépült vízköddel oltó berendezések hatósági szemléje március közepén fejeződik be, ezt követően indul a beépített tűzjelző berendezés használatbavételi eljárása.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumának Vasúti Hatósági Főosztálya az előzetes jelzés alapján március 26-án tart vasúti építésfelügyeleti ellenőrzést a megújult szakaszon.

Az Újpest-központ és Dózsa György út állomások közötti menetrendszerű utasforgalom megindításáról minden vizsgálat és ellenőrzés eredménye alapján születhet döntés. A tervezett időpont 2019. március 30.

Fotó: Horváth Bence

Budapest
BKV
BKK
MFPI