Sikeresen zárult a vízköddel oltó berendezések hatósági szemléje

Az M3-as metróvonal rekonstrukciója során a tűzvédelem kiemelten fontos szerepet kapott a biztonság növelése érdekében. A hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak megfelelve az állomások területén automatikus oltóberendezés kiépítése történt, többek között a szerelvény padlólemeze alatti tér oltása érdekében a peron melletti vágányoknál, a peron alatti kábeltérben. Az újonnan telepített vízköddel oltó berendezések előnye, hogy oltás során minimális és természetbarát oltóközeg kerül az oltott térbe (másodlagos vízkár csökkentése) ezzel gyorsabb helyreállítást tesz lehetővé, így biztosítva a metró folyamatos üzemét. Az oltás során nem kell megvárni az áramvezető sín feszültségmentesítését.

A jogszabályi rendelkezés alapján létesített beépített tűzoltó berendezés használatbavételét a tűzvédelmi hatósággal engedélyeztetni kell, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint eljáró hatóság részvételével, a használatbavételi eljárásokhoz tartozó szemlék március 11-én sikeresen lezárultak az M3-as metróvonal felújítás alatt álló északi szakaszán.

A beépített oltóberendezés eljárásainak lezárásával, a tűzjelző berendezés használatbavételi engedélyezési eljárása is megindulhat.

Fotó: Horváth Bence

Budapest
BKV
BKK
MFPI