Vakok és gyengénlátók tesztelték az M3-as metróvonal megújult utastereit

A metrófelújítás tervezése során az esélyegyenlőség feltételeinek biztosítása érdekében rehabilitációs szakmérnökök és az érintett érdekvédelmi szervezetek képviselői együttműködtek annak érdekében, hogy az M3-as metró mindenki számára elérhető legyen.

Március 26-án a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) akadálymentesítési ügyekkel foglalkozó munkatársai tesztelték az állomásokat. A helyszíni bejárás célja a vak és gyengénlátó utasok tájékozódását és biztonságos közlekedését támogató rendszerek kialakításának megtekintése, kipróbálása és az esetleges észrevételek, javaslatok jelzése volt.

Néhány fontos tudnivaló, ami a látássérültek tájékozódását segíti. Az állomások egész területének padlóburkolatán taktilis jelzések, azaz vezetősávok készültek, a felületek csúszás- és süppedésmentesek. A mozgólépcsők belépőhelyeinél audió tájékozódási segédletet építettek be, a lépcsőkocsik szélein 3-3 cm-es, optikailag feltűnően elkülönülő, sárga színű jelölések teszik könnyebbé a tájékozódást. Az utastájékoztató rendszereken érvényesülő elemek többek között a csillogásmentes információs felület, valamint a magas tónuskontraszt alkalmazása és a komplementer színpárok kerülése.

 

Fotó: MVGYOSZ

Budapest
BKV
BKK
MFPI