A BKV arcai - új kiállítás nyílt Deák téri múzeumunkban

A BKV arcai - új kiállítás nyílt Deák téri múzeumunkban

A Földalatti Vasúti Múzeum új időszaki kiállítással várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája alkalmából (június 22). A tárgy- és képanyaggal gazdagon illusztrált kiállítás bemutatja a járművezető szakma, a jegyellenőri munka, és a - közösségi közlekedésből a hatvanas években eltűnt - kalauz hivatás történetét, érdekességeit.

A járműveken szolgálatot teljesítő dolgozók a budapesti közösségi közlekedés létrejötte óta folyamatosan jelen vannak a főváros lakóinak mindennapjaiban, képviselik a közlekedési társaságot az utazóközönség előtt, akik velük azonosítják a közlekedési vállalatokat. A járművezetők és a kalauzok évtizedeken keresztül, már az első lóvontatású járművektől kezdve kiegészítették egymás munkáját, egészen a BKV kalauz nélküli rendszerének bevezetéséig. A kalauzi munkakör megszüntetését követően aztán a jegyvizsgálatot ellenőrök vették át, akik immár nem az utasok rendszeres kísérői, csak időnként felbukkanó szereplői a közösségi közlekedésnek. A jegyellenőrzés feladata 2012-től a Budapesti Közlekedési Központ, a BKK hatáskörébe tartozik, ám a fővárosi járművezetők többsége ma is a BKV alkalmazásában áll.

A kiállítás a fővárosi közlekedési eszközök személyzetének, a BKV és a jogelőd társaságok járművezetőinek, kalauzainak, ellenőreinek tevékenységébe, munkaeszközeibe, oktatásába enged bepillantást. A kiállításon olyan érdekes tényekre is fény derül, hogy miért nem beszéltek az első villamosvezetők magyarul, vagy mikor jelentek meg a hölgyek a volán mögött.

A múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró.

Nyitvatartás: hétfő kivételével 10 és 17 óra között.

Június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a múzeum 18 és 24 óra között is nyitva tart. Érdemes már elővételben megvenni a karszalagot, mert az első száz vásárló 50 éves a BKV kiadványt kap ajándékba!

BKV Zrt.

https://www.bkv.hu/hu/a_bkv_arcai__uj_kiallitas_nyilt_deak_teri_muzeumunkban_20190620

Budapest
BKV
BKK
MFPI