Az M3 metrófelújítás középső szakaszának tervezett ütemezése

Az Arany János utca és Ferenciek tere megállók lezárásával elkezdődik a kék metró utolsó, belvárosi szakaszának felújítása. Bár az utazóközönség a forgalmi rend változásokkal március 9-én találkozik először - a két említett állomáson a szerelvények megállás nélkül haladnak át - azonban a rekonstrukciós munkálatok már március 7-én elkezdődnek a munkaterületek átadásával, az építési területek kijelölésével.

A belváros alatt húzódó vonalszakasz korszerűsítése négy ütemben valósul meg, a lezárások és az állomások átadása ütemezetten történik. Fontos azonban, hogy lesz olyan időszak, amikor a teljes belvárosi szakaszon metrópótló buszok közlekednek majd! A középső szakasz korszerűsítéséről előzetes tájékoztatást készítettünk, a részeteket az időpontokhoz közeledve minden esetben időben közöljük.

 

2020. március: Arany János utca és Ferenciek tere metróállmások lezárása. A metrószerelvények az állomásokon megállás nélkül áthaladnak. A felszíni metrópótlás a környéket érintő járatok sűrítésével, illetve az útvonalak meghosszabbításával történik. A részletekről a BKK honlapján tájékozódhatnak: https://bkk.hu/2020/02/ket-belvarosi-allomas-lezarasaval-folytatodik-tavasszal-az-m3-metro-felujitasa/

2020. július: Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák metróállomások lezárása. A metrószerelvények az állomásokon megállás nélkül áthaladnak. A felszínen állomáspótló járatok segítik majd a közlekedést.

2020. november: Nyugati pályaudvar – Semmelweis Klinikák állomások közötti szakasz lezárása. A Lehel tér és Nagyvárad tér állomások között metrópótló buszok szállítják az utasokat.

2022. március: Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák metróállomások átadása. Dózsa György út, Lehel tér és Nagyvárad tér metróállomások lezárása. A Dózsa György út metróállomást felvonók tervezett beépítése miatt zárjuk le ismét. A felszíni metrópótló járatok a Göncz Árpád városközpont és Kálvin tér állomások között közlekednek.

 

Az M3 metróvonal felújítása várhatóan 2022 végén fejeződik be, a teljes vonalszakaszt átadjuk az utasforgalomnak. A várható kellemetlenségekért előre is türelmet, és együttműködést kérünk az érintettektől, azon dolgozunk, hogy a felújított metróvonal mindenki megelégedésére szolgáljon!

Az Arany János utca és Ferenciek tere metróállomások közel 40 évig, csaknem változatlan formában és arculattal voltak részei az utazóközönség mindennapi életének. Egy átlagos munkanapok készült rövid videóval és képgalériával búcsúzunk a két megállótól.

Fotók: Horváth Bence

Videó: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI