Metrófelújítás a belvárosban - ez történt áprilisban

Az M3 metróvonal középső szakaszán két hónapja tartanak a rekonstrukciós munkálatok az Arany János utca és Ferenciek tere metróállomásokon, azonban már a belváros több pontján is elkezdődtek az előkészületek a folytatáshoz.

Mindkét állomás utasforgalmi és üzemi területein továbbra is elsősorban bontási munkákat végeznek. A mozgólépcsők elbontása a leglátványosabb változás. Az óriás méretű, több tonnás alkatrészeket, szerkezeteket gyakran daruval emelik a felszínre és közúton szállítják el, a kisebb bontott anyagok továbbra is hétvégén és vasúton jutnak el a BKV Zrt. Kőér utcai remízébe.

Az Arany János utca jellegzetes falburkolatát eltávolították, ami alatt számok és betűk kezdtek kirajzolódni. Napokig tartott mire fény derült a megfejthetetlennek tűnő kódolásra. A megoldást egy tapasztalt mérnöktől tudtuk meg, aki emlékezett a rejtélyes jelekre. Az állomás építésekor, 40 éve egy akkor különlegesnek számító eljárással a helyszínen öntötték ki a betonelemeket, és mint az építőkocka darabjait állították össze a peron falszerkezetét, a számok és betűk pedig az elemek nagyságát és helyzetét jelölik.

A Deák Ferenc téren elkerített építési területen az akadálymentesítés előkészületei zajlanak. A történet 1996-ra nyúlik vissza, az Erzsébet térre tervezett új Nemzeti Színház építéséhez. Az épület alapját, valamint a csatlakozó közmű-, akna- és járatrendszert már kialakították, amikor mégis egy másik helyszínt választottak a teátrumnak. Elkészült egy felvonóakna is, ami az M3-as metró második kijáratát oldotta volna meg. Az elgondolás több mint húsz évig terv maradt. Fordulatot a metrófelújítás hozott, hiszen a födém elbontásával, kezdetét vette a feltárás, a későbbiekben pedig itt kap helyet az akadálymentes elérést biztosító liftes felszíni kapcsolat.

A Semmelweis Klinikák, Corvin-negyed és Ferenciek tere megállókon kívül a Kálvin tér és Deák Ferenc tér metróállomások környezetében is elindultak a közműkiváltások, vízvezeték építések és cserék, valamint új csatorna bekötések zajlanak.

Mindenkinek köszönjük kitartó munkáját!

A kapcsolódó képgalériát ITT, a videós összefoglalót pedig ITT lehet megtekinteni.

Fotók: Horváth Bence

Videó: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI