BKV Zrt. – Swietelsky Vasúttechnika: megtörtént a szerződéskötés az M3-as metróvonal alagútfelújítására

Megtörtént az M3 metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosítás aláírása a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. között 2021. július 30-án, ezzel elhárult a jogi akadálya a metrófelújítás tervek szerinti befejezésének.

A szerződéskötés egy közel másfél éve tartó egyeztetéssorozat, valamint hatósági vizsgálatok és jóváhagyások folyamatára tett pontot. A Metró Felújítási Projekt Igazgatóság egy éve ad tájékoztatást az alagútrekonstrukció kapcsán kialakult nehézségekről.

A BKV Zrt. az M3 metróvonal alagútrekonstrukciójára mintegy 48 milliárd forint értékben kötött szerződést 2017. szeptember 4-én a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. A középső vonalszakasz állomásainak elhúzódó felújítása miatt szükségessé vált az építési munkákra vonatkozó harmonizált ütemterv kialakítása, ezzel összefüggésben az alagútfelújításra szóló szerződés díjának és határidejének módosítása. Hónapokig tartó egyeztetések után 2020. december 21-én létrejött a szerződésmódosításra vonatkozó szándéknyilatkozat, melyben – a Kivitelező által eredetileg megállapított 18 milliárd forint helyett – legfeljebb 9,1 milliárd forint többletköltség +5% tartalékkeret elszámolásában állapodtak meg a szerződő felek. A megállapodás alapján az alagút teljes korszerűsítése 2021. január 11-én a középső szakaszon is elkezdődött.

A szerződésmódosításhoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), mint Irányító Hatóság, valamint a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Felügyeleti Főosztályának jóváhagyására volt szükség.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megállapította, hogy támogathatósági, elszámolhatósági, valamint műszaki szempontból a dokumentumok tartalma a felhívásban foglaltakkal és a támogatási szerződéssel meghatározott projektcéllal összhangban áll.

A Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Felügyeleti Főosztálya a szerződésmódosítást jogszerűnek minősítette. A Hatóságok azonban a szerződéses ár megemelését – IKOP hazai társfinanszírozás terhére mindösszesen – 6,2 milliárd forinttal fogadták el.

A BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a Hatóságok által rögzített feltételek betartásával a szerződésmódosítást aláírták azzal, hogy a szerződésmódosítás a Vállalkozó részéről nem jelent egyéb igénye vonatkozásában joglemondást.

A BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. között ma létrejött szerződés mérföldkő abban a tekintetben, hogy az M3 metróvonal felújítása az európai uniós támogatás elszámolhatósági időszakán belül megvalósulhasson.

Budapest, 2021.08.01.

BKV Zrt.

Budapest
BKV
BKK
MFPI