2023 elején újra teljes vonalon közlekedik a kék metró

A főváros egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési projektje az M3 metróvonal felújítása, ami a közösségi- és közúti közlekedés résztvevőit egyaránt érinti. Tudjuk, hogy mekkora terhet ró a lakosságra a legforgalmasabb közlekedési eszköz pótlása, ezért minden döntésünknél szem előtt tartjuk a kellemetlenségek mérséklését és a lehető leggyorsabb befejezést. Az M3 metrófelújítás kapcsán minden esetben a hiteles tájékoztatás a célunk, a negatív és pozitív fejleményeket egyaránt megosztjuk.

Nem eltitkolt történés, hogy a középső szakasz állomásainak rekonstrukciója az ütemezés szerint elindult, azonban az alagút korszerűsítése csak később – a vonatkozó szerződésmódosításról szóló szándéknyilatkozat aláírásával – kezdődhetett el. Elkészült a középső szakasz rekonstrukciójának teljes körű kivitelezését magába foglaló harmonizált ütemterv, ami az M3 metró forgalomba helyezésének céldátumát 2023 első negyedévében határozta meg.

Jelenleg hét belvárosi állomáson teljeskörű felújítás zajlik, a Lehel tér és Nagyvárad tér állomásokon pedig már tartanak a korszerűsítést előkészítő munkálatok. A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomások előrehozott átadása érdekében gyorsított ütemben halad a kivitelezés, így 2022 tavaszán a három metróállomás már megnyílik az utasok előtt, ami jelentős könnyebbséget jelent majd.

A hatályos Támogatási szerződés értelmében a projekt fizikai befejezésének határideje 2023. június 29. A metróvonal átadásától a június végéig tartó időszakban az M3 metró forgalomba helyezésével megszűnő buszpótlás utáni felszíni helyreállításra – forgalomtechnikai rendezés, ideiglenes buszmegállók elbontása – kerül sor.

A projekt megvalósítására a Támogatási Szerződés 217,5 milliárd forintot biztosít európai uniós forrásból, továbbá az akadálymentesítéshez 5,585 milliárd forint támogatással járul hozzá Budapest Főváros Önkormányzata, ez a keretösszeg 2018 óta nem változott. A Fővárosi Közgyűlés 2021. szeptember 1-jén döntött arról, hogy az M3 metróvonal rekonstrukciója megvalósításához szükséges műszaki ellenőri és egyéb mérnöki tevékenységgel összefüggő feladatok ellátásához további 1,503 milliárd Ft forrást biztosít.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nem ismert olyan körülmény, ami a felújítási munkálatokat nehezítené, a teljes M3 metróvonalat tehát 2023 első negyedévében adjuk át az utasforgalomnak. Ez az ütemterv pedig megfelel a projekt Európai Uniós forrásból történő költségelszámolás időzítésének.

Fotó: Horváth Bence

Budapest
BKV
BKK
MFPI