Látványtervek – az M3 metróvonal középső szakaszának építészeti koncepciója

Mutatjuk a Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák látványterveit, a 3K állomást – ahogy röviden nevezzük – májusban már az utasok is birtokba vehetik. Az utolsó fázisban elkészülő Lehel tér, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere, Nagyvárad tér metróállomások tervezett, még munkaközi látványterveit is ismertetjük.

Budapest leghosszabb, kék metróvonalának belvárosi szakaszát ötven éve kezdték építeni, mivel ez az első rekonstrukciója, itt minden az eredeti állapotokat tükrözte. Rendkívül összetett feladat a teljes körű műszaki és építészeti felújítás egy földalatti környezetben, ahol a terek, a szerkezetek korlátozottan alakíthatók. A XXI. századi elvárásoknak való megfelelés, mint például az akadálymentesítés megoldása a tervezőket is kihívás elé állította.

Hogyan sikerült a funkcionalitás és esztétikum közötti egyensúlyt megtalálni? Mennyire befolyásolta az új utasterek arculatát a múlt? Milyen módon jelenik meg a környezettudatosság a metrófelújításban? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, Csapó Balázs és Germán Tibor építészek pedig beavattak a tervezés folyamatába és meséltek arról milyen utasterekkel találkozhatunk a metrófelújítás után.

Csapó Balázs, Germán Tibor építészek

A tervezőkkel készült beszélgetés a linkre kattintva érhető el, a három átadás előtti állomás – Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – végleges látványtervei galériánkban láthatók.

Budapest
BKV
BKK
MFPI