Képeken az M3 metróvonal három megújult belvárosi állomása

Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója keretében újabb három megújult állomást – Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – adtunk át az utasforgalomnak 2022. május 14-én. A belváros frekventált mélyvezetésű megállóhelyei mostantól akadálymentesen elérhetőek. A három állomás akadálymentes elérését ferdepályás felvonók biztosítják, a Magyarországon korábban közforgalomban még nem működő szerkezetek, a mozgólépcsők mellett kaptak helyet.

Az esélyegyenlőségi megoldások a mozgássérülteket segítő akadálymentesítésen túl is megvalósultak. A vakok és gyengén látók közlekedését elősegítő taktilis sávok készültek. A hallássérülteknek nyújt segítséget az Állomási Diszpécserhelyiségek antireflexes kivitelű utasforgalmi ablaka, így a helyiségben tartózkodó személy arcának megvilágítása lehetővé teszi a szájról olvasást. Az átadó pultban az átbeszélő hangerő-szabályozós rendszerű, ami a nagyothallók érdekében kétirányú kommunikációt biztosít. A nemzetközileg is ismert, közérthető piktogramok az érthetőséget támogatják, gyorsítják a megértést, ami a külföldiek tájékozódását is segíti. A hangerő szabályozható a környező hanghatások szerint, az elhangzó információk egyszerűek és jól hallhatók.

Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója projekt keretében átfogó korszerűsítés történik, ami valamennyi rendszer- és berendezés cseréjét, felújítását magába foglalja, az állomások megújulásával együtt, egy komplex rendszerben. Az utazóközönség számára legszembetűnőbb változás a modern, letisztult utasforgalmi terekben látható.

A Kálvin tér metróállomás új építészeti koncepciója újraértelmezi az eredeti kialakítás egyes jellegzetes elemeit. A kék szín ismét megjelenik a falburkolaton, azonban új elemként találkozhatunk csíkos kismozaikokkal és csodaszarvasokkal. A mozgólépcső mellett és a padok mögötti íves felületen megjelenő grafika Bartók Béla Cantata Profana művéből nyert ihletet.

A Corvin-negyed állomáson az eredeti, idealizált arculat motívumai ismerhetők fel. Az utastér színvilágát a metrókék, a fehér és a narancssárga határozza meg, az oszlopok natúr felületén a ’70-es években rájegyzett feliratok is láthatóvá váltak. A mennyezet burkolata a hiperűrugrást idézi meg, a tervezőpárost a Csillagok háborúja inspirálta.

A Semmelweis Klinikák metróállomáson továbbra is a sárga szín dominál, ami derűt és nyugalmat sugároz. Az egészségügyi intézmények és a Fűvészkert közelsége hatott a belsőépítészeti kialakításra, illetve a ferdepályás liftek beépítése miatt a lejtaknában nem maradt hely a burkolatok számára, így a szerkezetek a nyers valóságukban mutatkoznak meg. A mozgólépcsők mögötti félköríves térrészen és a peronszinti grafikai felületeken növényi szimbólumok fedezhetők fel.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

A megújult Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomásokról további képek galériánkban megtekinthetők.

Budapest
BKV
BKK
MFPI