Hamarosan átadjuk a megújult és akadálymentes Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásokat

Az eredetileg 2023. márciusára tervezett átadás a felújítási munkafolyamatok átütemezésével két hónappal korábban, már januárban megtörténik. A BKV Zrt. kezdeményezésére a kivitelezők partneri együttműködésével valósulhat meg az előrehozott nyitás.

A Deák Ferenc tér az M3 metróvonal legforgalmasabb állomása, ami egyben fontos közlekedési csomópont és szintén kiemelt forgalmú a városközpontban elhelyezkedő Ferenciek tere állomás is. Mindkét megállóhely megnyitásával jelentősen könnyebbé válik az utasok és a közúton közlekedők helyzete is. A Kőbánya-Kispest végállomás és Deák Ferenc tér között szerelvények szállítják majd az utasokat, tehát megszűnik a buszpótlás ezen a szakaszon. Az M3 metróvonal minden megújult állomása akadálymentesen elérhető, a Deák Ferenc téren egy nagy kapacitású hagyományos lift, a Ferenciek terén pedig ferdepályás felvonó épült.

A Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásokon november végén kezdődtek el a műszaki átadás-átvételi eljárások és már zajlanak a próbaüzemi tesztek is. Az állomási próbaüzem valamennyi gépészeti- és elektromos berendezés és rendszer működésének vizsgálatát jelenti, majd következnek az integrált tesztek és a próbafutások, ami már az üzemszerű használatra kész állapot igazolására szolgál. Amennyiben minden teszt és próba sikeres, és az illetékes hatóságok is engedélyt adnak a forgalom indítására, akkor január közepén két megújult állomás kapcsolódik be a metróközlekedésbe az M3 vonalán.

A Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomások átalakult utastereiről képes galériát és videós összefoglalót készítettünk, hamarosan pedig azt is bemutatjuk mi inspirálta a tervezőket az építészeti koncepció kialakításakor.

Fotók: Horváth Bence

Videó: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI