Narancssárga vonalkód és türkiz falevelek – a Nyugati pályaudvar és az Arany János utca metróállomások építészeti koncepciója

A Nyugati pályaudvar és Arany János utca metróállomásokat 1981 decemberében helyezték forgalomba, tehát 42 év után újultak meg kívül-belül. Az utasok által is érzékelhető változás az utasforgalmi terek modern megjelenése. Az új arculatok megfejtéséhez az építész tervezők adnak segítséget, akik a helyszínen mutatták be, hogyan fogalmazták újra az állomások belső tereit.

A Nyugati pályaudvar az M3-as metróvonal egyik legforgalmasabb állomása, hiszen az országos vasúthálózattal és a világ egyik legforgalmasabb villamosvonalpárosával a „négyes-hatos”-sal teremt kapcsolatot. Az állomás különlegessége, hogy a kék metró vonalán jellemző alacsony belmagasság helyett itt szokatlanul tágas terekkel találkozunk. Az eredeti építészeti dizájnt meghatározó karakteres piros, kék színek szelídebb narancs, fehér, kék árnyalatokkal térnek vissza. Láthatóvá válik a metró igazi arca. A burkolatok eltávolításával a lejtakna a maga „természetes szépségében” jelenik meg, bemutatva az állomás nehéz, összetett építéstechnológiáját. A lamellás álmennyezet osztása vonalkódra emlékeztet, utalva az közelben lévő bevásárlóhelyekre. Az oszlopok egyedi formájáról és színezéséről többek között maguk a tervezők árulnak el részleteket.

Czigléczki Attila és Hatvani Ádám építész tervezők

Az Arany János utca elegáns városi környezetben található, a Szent István-bazilika közelében, a nemrég megújult Podmaniczky téren. Az állomás önálló felszíni épülettel rendelkezik, így az utasok itt nem egy aluljárón keresztül közelíthetik meg a peronszintet. A felújítás előtt a kevésbé karakteres állomások közé tartozott, mészkő falburkolatával, narancsszínű műanyag padjaival és sárgászöld ajtólapjaival. Most letisztult, elegáns külső, világos és sötét kékesszürke, valamint türkiz árnyalatok jellemzik a megújult arculatot. A felszíni épület üveghártyaként megjelenő felületén keresztül beszűrődő napfény világos, barátságos környezetet teremt. A peronszint alacsony belmagasságát a japán pagodákhoz hasonlítható szerkezete próbálja tágítani. A helyszín miatt egy érzékenyebb művészeti réteggel gazdagodik az architektúra, hogy mégis hogyan, kiderül a tervezők tolmácsolásában.

Csapó Balázs és Germán Tibor építész tervezők

A videókat készítette: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI