Felújítás

Az M3-as metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója három ütemben valósult meg. A vonal szakaszonkénti tagolása a következő:

Északi szakasz, Újpest-központ és Lehel tér állomások között,

Középső szakasz, Lehel tér és Nagyvárad tér állomások között,

Déli szakasz, Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest állomások között.

A három szakasz befejezését követően a Lehel téri és Nagyvárad téri állomások felújítására került sor.

A korszerűsítés 2017. november 6-án elkezdődött a vonal északi szakaszán, az Újpest-központ – Lehel tér állomások között. A megújult állomásokon (Újpest-központ, Újpest-városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Göncz Árpád városközpont, Dózsa György út) 2019. március 30-án indult újra az utasforgalom.

A déli vonalszakasz felújítása - Népliget – Kőbánya-Kispest állomások között - 2019. április 6-án kezdődött. A Népliget, Ecseri út, Pöttyös utca, Határ út, Kőbánya-Kispest állomások 2020. október 22-én nyíltak meg újra az utasok előtt.

A középső szakasz - Lehel tér – Nagyvárad tér állomások között - rekonstrukciója már a déli szakasz átadása előtt elkezdődött.

A középső szakasz felújításának ütemezése az alábbi volt:

2020. március 7-én megtörtént az Arany János utca és Ferenciek tere metróállmások lezárása.

2020. július 11-én a Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák metróállomásokon is elkezdődtek a korszerűsítési munkálatok.

2020. november 7-én megtörtént a Nyugati pályaudvar – Semmelweis Klinikák állomások közötti szakasz lezárása. 

2022. május 14-én a középső szakasz három állomása – Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák – megnyílt az utasok előtt, és elkezdődött a Lehel tér, Nagyvárad tér metróállomások felújítása, valamint a Dózsa György úti metróállomás utólagos akadálymentesítésének befejezése.

2023. január 23-án megnyitottuk az utasok előtt a Ferenciek tere és Deák Ferenc tér állomásokat, így Deák Ferenc tér Kőbánya-Kispest között már metró szállította az utasokat. Az autóbuszos pótlás Deák Ferenc tér és Göncz Árpád városközpont között folytatódott.

2023. március 20-án átadtuk az utasforgalomnak az Arany János utca és Nyugati pályaudvar, valamint a Dózsa György út metróállomást, már akadálymentes elérhetőséggel. Így az M3-as metró a teljes vonalon közlekedett, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokon megállás nélküli áthaladással. A metrópótlás hétköznaponként teljesen megszűnt, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomást állomáspótló járatokkal lehetett megközelíteni.

2023. május 22-én megnyitottuk az utasforgalom előtt a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is (ahol a korszerűsítés csak 2022 májusában kezdődött), így befejeződött az M3 metróvonal 5,5 évig tartó rekonstrukciója.

A felújításról és a munkálatok menetéről folyamatosan tájékoztatást adtunk, a forgalmi változásokról, forgalomszervezésről, metrópótlásról a BKK kapcsolódó oldalán lehetett tájékozódni.

Budapest
BKV
BKK
MFPI