M3 metrófelújítással kapcsolatos szerződés részleges felfüggesztése

A BKV Zrt. a mai napon felfüggesztette a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel 2017. szeptember 4-én kötött a „Budapesti M3 metróvonal rekonstrukciója: vágányépítési, alagúti munkák; biztosítóberendezések felújítása; vasúti távközlési, központi diszpécser rendszerek korszerűsítése” tárgyú szerződésének egy részét.

A hónapok óta tartó, megegyezésre irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre, így a BKV Zrt. a rekonstrukció befejezését prioritásként kezelve a szerződés felfüggesztése mellett döntött. A felfüggesztés a folyamatban lévő déli - Népliget – Kőbánya-Kispest állomások közötti - szakasz korszerűsítésének befejezését, továbbá a középső - Lehel tér – Nagyvárad tér - szakasz állomásainak felújítási munkálatait nem befolyásolja. Lehetőséget ad azonban arra, hogy a szerződéses felek között további egyeztető tárgyalások során megállapodás születhessen.

A középső - Lehel tér – Nagyvárad tér közötti - vonalszakasz állomási felújítási munkáinak kivitelezésére, eredményes közbeszerzési eljárás után, 2019. november 27-én megtörtént a szerződés aláírása a Swietelsky Építő Kft.-vel. A rekonstrukció speciális jellegéből adódóan elkezdődött a középső szakasz alagúti és állomási munkáinak, valamint szerződési idejének összehangolása. Ezt követően a BKV Zrt. szerződésmódosításra irányuló egyeztetéseket kezdeményezett a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel a metrófelújítás sikeres megvalósítására.

A szerződés felfüggesztése a kivitelezési munkák azon részére vonatkozik, ami a metrófelújítás jelenlegi fázisában a megújult M3 metróvonal 2022 végére tervezett forgalomba helyezésére nincs hatással.

Fotó: Horváth Bence

Budapest,

2020. július 24.

Budapest
BKV
BKK
MFPI