Átadtuk a Pöttyös utca és Ecseri út metróállomások akadálymentes elérését biztosító felvonókat az M3 vonalán

Az M3 metrófelújításának örömteli pillanatához érkeztünk, a mai naptól újabb két állomás érhető el akadálymentesen a vonalon, így ismét bővül az egyenlő esélyű hozzáférés a közöségi közlekedésben – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Pöttyös utcai metróállomáson tartott átadón. A Fővárosi Önkormányzat a budapesti akadálymentesítési programban együttműködik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével. A Szövetség érdekképviseleti tevékenységében mérföldkőnek számít a mai esemény.

Karácsony Gergely kiemelte: az M3 metróvonal felújítása főpolgármesteri ciklusokon átívelő tervezési és kivitelezési szakaszokból áll. A Fővárosi Önkormányzata és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 2018-ban megállapodást kötött az M3 metróvonal állomásainak speciális akadálymentesítéséről. A főváros kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2018-2023. években 5,585 milliárd Ft forrást biztosít a BKV Zrt. részére a feladatok megvalósítására.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint – aki egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni az átadáson – az M3-as metró teljes körű akadálymentesítését célzó konstruktív együttműködés rávilágít arra, hogy a közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása nem politikai, hanem szakpolitikai kérdés. A MEOSZ megmutatta, hogy a kizárólagos szakmai alapon nyugvó, a mozgáskorlátozott emberek önrendelkező életét elősegítő következetes érdekvédelmi tárgyalásai révén az érdekvédelem komoly sikereket érhet el.

A főpolgármester rámutatott: két évvel ezelőtt az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a városvezetéshez irányadó 10 pont közül az első így hangzott: "Budapesten nincsenek első és másodrangú állampolgárok. A város fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az emberek közötti egyenlő bánásmód érdekében". A mozgáskorlátozott emberek életének segítése a városi élet minden színterén meg kell, hogy megvalósuljon. A tömegközlekedés akadálymentesítése alapvető feladat. Mindent megtesznek azért, hogy Budapest egy olyan hely legyen, ami mindannyiunk számára élhető.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közösségi közlekedésnek valóban közösséginek, mindenki számára egyaránt elérhetőnek kell lennie. Az M3 metróvonal jelenleg is folyamatban lévő rekonstrukciója során kihívást jelentett az akadálymentesítés megoldása, a műszaki tartalom változása és az állomások különböző adottságai miatt. A Pöttyös utca és Ecseri út metróállomásokra korábban ideiglenesen korlátliftek beépítését tervezték, a végleges megoldást szolgáló hagyományos liftekre 2023. december 31-i határidővel vállaltak kötelezettséget. A BKV Zrt. a MEOSZ észrevételeit is figyelembe véve több mint két évvel a vállalt határidő előtt, a mai napon átadja a négy felvonót, így újabb két ponton lehet akadálymentesen kapcsolódni a főváros, és az ország legforgalmasabb vasúti rendszeréhez, az M3 metróhoz.

Kovács Ágnes elnök asszony – írásban eljuttatott közleményében hangsúlyozta – a Főváros, a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága és a MEOSZ közötti együttműködés az M3 metróvonal akadálymentesítése kapcsán példaként állhat más beruházások előtt. A felvonók átadása közös sikernek tekinthető, az esemény része annak, a hazai fogyatékosságügyben máig példa nélkül álló megállapodásnak, mely révén biztosított lesz a fogyatékossággal élő emberek önálló, biztonságos és méltóságteljes közlekedése az M3-as metró vonalán.

Az eseményről készült képek megtekintéséhez IDE kell kattintani.

Fotó: BKV Zrt.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságának közös közleménye.

 

2021. december 9.

Budapest
BKV
BKK
MFPI